25994 Обмеження часу прийому їжі допомагає знизити вагу і рівень окисного стресу

Обмеження часу прийому їжі допомагає знизити вагу і рівень окисного стресу



Обмежене за часом харчування стає популярним способом зниження ваги. Його суть полягає в тому, що щодня протягом певного часу людина може їсти, що хоче, далі слідує період утримання від прийому їжі.

Від більш відомого інтервального голодування цю дієту відрізняє можливість вживання будь-якої кількості їжі протягом певного періоду часу.

Згідно з новим дослідженням, опублікованим вченими з Університету Іллінойсу в Чикаго (США), дві дієти, розпорядчі голодування вдень, можуть бути ефективні для зниження ваги.

У дослідженні повідомляється про результати клінічного експерименту, в якому порівнювалася 4-годинна дієта з обмеженням по часу і 6-годинна дієта з обмеженням по часу, були також учасники з контрольної групи.

«Це перше клінічне дослідження за участю людей, в якому порівнюється вплив двох популярних форм обмеженого у часі харчування на масу тіла і фактори серцево-судинного ризику», — сказала провідний автор статті, професор Кріста Вараді.

Учасників 4-годинний групи з обмеженим по часу харчуванням просили їсти у проміжку між 13 і 17 годинами вечора; учасників 6-годинний групи з обмеженим по часу харчуванням просили — тільки між 13 і 19 годинами вечора. В інший час пропонувалося голодування.

В обох досліджуваних групах учасникам дозволялося їсти все, що вони хотіли, протягом 4-годинного або 6-годинного періоду прийому їжі. В години голодування вони могли пити тільки воду або напої без калорій. У контрольній групі учасникам було запропоновано оцінювати свою вагу, але не змінювати раціон або рівень фізичної активності.

Протягом 10 тижнів проводився контроль ваги, лабораторна оцінка резистентності до інсуліну, ліпідного спектру, окислювального стресу та маркерів запалення, вимірювався артеріальний тиск.

Результати дослідження, опубліковані в журналі Cell Metabolism, продемонстрували, що учасники обох груп щоденного голодування з’їдали приблизно на 550 калорій в день менше, просто дотримуючись графіка. Крім того, вони втратили близько 3% своєї маси тіла.

Читайте також:  Эффективные стратегии контроля АД у пациентов с артериальной гипертонией и сахарным диабетом: клинический пример

Дослідники також виявили, що рівні резистентності до інсуліну та окисного стресу були менше серед учасників у групах з обмеженням за часом харчування порівняно з контрольною групою. Впливу дієти на артеріальний тиск, показники ліпідного профілю не виявлено.

При межгрупповом порівнянні учасників, які обмежили харчування за часом, не виявлено значних відмінностей у втраті ваги або фактори серцево-судинного ризику.

Вчені прийшли до висновку, що обмежене у часі харчування може бути вдалим варіантом для людей, які прагнуть схуднути, але не хочуть рахувати калорії.

Необхідні подальші дослідження для встановлення оптимального періоду голодування.

doi.org/10.1016/j.cmet.2020.06.018

По теме: ( из рубрики Статьи )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

8 + двадцать =

Top