26023 Омега-3 жирні кислоти в складі добавок майже не проникають у головний мозок

Омега-3 жирні кислоти в складі добавок майже не проникають у головний мозок



Довгий час вчені намагаються зрозуміти причину протиріччя щодо впливу омега-3 жирних кислот на хворобу Альцгеймера.

З одного боку, результати численних лабораторних та популяційних досліджень підтверджують потенціал омега-3 жирних кислот в профілактиці нейродегенеративних захворювань; з іншого, більшість досліджень, що оцінюють вплив цих речовин на зменшення когнітивних порушень у пацієнтів з хворобою Альцгеймера, не показали переваг.

Невелике клінічне дослідження, проведене в США, дозволило пролити світло на це протиріччя. У ньому проводилося порівняння концентрації омега-3 жирних кислот в крові з їх концентрацією в центральній нервовій системі.

Отримані дані свідчать про те, що підвищення рівня цих кислот у крові аж ніяк не означає їх високу концентрацію у нервовій системі. Отже, більш високі дози добавок, що містять омега-3 жирні кислоти, які можуть бути необхідні для того, щоб це змінити.

Цікаво, що серед учасників, у яких виявлена специфічна мутація підвищує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, рівень омега-3 жирних кислот в неврной системі збільшувався повільніше в порівнянні з тими, у кого немає мутації.

«Проведені раніше експерименти, засновані на припущенні, що омега-3 жирні кислоти проникають у мозок, — сказав провідний автор дослідження, доктор Хусейн Яссін з Університету Південної Каліфорнії. — Наше дослідження було спеціально розроблено для перевірки цієї гіпотези».

У дослідженні взяло участь 33 человекак, які мали фактори ризику розвитку хвороби Альцгеймера, при цьому когнітивних порушень у них не відзначалося. У всіх учасників був несприятливий сімейний анамнез щодо нейродегенеративних захворювань, малорухливий спосіб життя і дієта з низьким вмістом жирної риби.

П’ятнадцять чоловік були носіями варіанту гена APOE4, який пов’язаний із запаленням мозку і збільшує ризик хвороби Альцгеймера в 4 та більш разів; решта 18 учасників не мали генетичного ризику цього захворювання.

Читайте також:  Врачи нашли в черной смородине средство профилактики диабета

З допомогою рандомізації учасників розділили на 2 групи. Одна група отримувала добавки, що містять більше 2 грамів омега-3 жирної кислоти, званої докозагексаєнової (ДГК), щодня протягом шести місяців. Інша група (контрольна) отримувала плацебо в той же період. Учасникам обох груп також було запропоновано щодня приймати вітаміни групи В, які допомагають організму засвоювати омега-3 жирні кислоти.

Доктор Ясін і його колеги зібрали зразки плазми крові і спинномозкової рідини учасників як показник того, досягли чи омега-3 жирні кислоти мозку. Зазначені аналізи виконувалися на початку і завершення дослідження. Вчені провели оцінку рівня двох омега-3 жирних кислот: ДГК і ейкозапентаєнової (ЕПК).

В результаті дослідники виявили, що в кінці півріччя учасники, які приймали добавки з омега-3 жирної кислоти, мали в крові на 200 % більше за рівень ДГК в порівнянні з тими, хто приймав плацебо. Рівень ДГК, виявлений у спинномозковій рідині, навпаки, був тільки на 28% вище в групі прийому ДГК, ніж у контрольній групі.

Отримані результати свідчать про те, що вміст омега-3 жирних кислот в крові не відображає їх кількості в нервовій системі.

Доктор Ясін і співавтори також повідомляють, що в спинномозковій рідині учасників без мутації APOE4 рівень ЕПК був в три рази більше, ніж серед носіїв зазначеної мутації. Це свідчить про те, що осіб, схильних до хвороби Альцгеймера, ЕПК або втрачається, або гірше всмоктується. Стаття була опублікована в журналі EBioMedicine.

Примітно, що доза ДГК (2 г) в даному дослідженні набагато перевищувала таку, що використовувалася в клінічних випробуваннях для оцінки профілактичних можливостей омега-3 жирних кислот (1 г або менше).

Доктор Ясін зазначив, що не варто очікувати від прийому низької дози ДГК більш ніж 10-відсоткового збільшення вмісту омега-3 жирних кислот в мозку, що не вважається значущим.

Читайте також:  Нерегулярные менструации связаны с повышенным риском для здоровья

Обмеженням дослідження служив маленький обсяг вибірки. Необхідне подальше вивчення впливу омега-3 жирних кислот на мозок людини та можливості їх прийому для профілактики хвороби Альцгеймера.

doi.org/10.1016/j.ebiom.2020.102883

По теме: ( из рубрики Статьи )

Оставить отзыв

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*
*

два × 3 =

Top