Медики розкрили користь мигдалю для судин
Дослідження, проведені доктором Венді Хол з відділу дієтології в king’s College London і опублікованими в Американському журналі клінічного харчування (American Journal of Clinical Nutrition), показали, що заміна закусок (печиво і чіпси і тп.), мигдалем, може поліпшити функцію ендотелію, ключовий показник здоров’я судин, і знизити «поганий» ЛПНЩ-холестерин.
Учасники з ризиком серцево-судинних захворювань споживали мигдаль вище середнього або контрольну закуску, підібрану по калоріях, в шестинедельном рандомізованому контрольному дослідженні.
Вчені порівняли показники кардиометаболического здоров’я між двома групами. Поліпшення ендотеліальної функції і рівня холестерину ЛПНЩ дозволяє припустити, що заміна звичайних закусок мигдалем, що складає 20% від загального споживання калорій, може знизити скоригований відносний ризик серцево-судинних захворювань на 32%.
Дослідження у Великобританії
Це дослідження доповнює недавнє дослідження king’s, також очолюваний доктором Венді Хол і опубліковане в Європейському журналі харчування, яке показало, що люди, які їдять мигдаль (дослідження проводилося серед громадян Великобританії), мають меншу окружність талії і більш низький ІМТ, ніж ті, хто цього не робить. Крім того, дорослі британці, які їдять мигдаль, мають більш здорову дієту, у них вище повідомляється про споживанні білка, загального жиру, вітаміну С, клітковини, калію та інших корисних для здоров’я нутрієнтів. Також було менше споживання транс — жирних кислот, вуглеводів, цукру і натрію.
Доктор Хол додала:
«Споживання горіхів, особливо мигдалю, є важливою частиною здорової дієти. Наше дослідження з використанням великої бази даних населення Великобританії показує, що їх споживання у дорослих низьке. Але ті, хто повідомляє, що їсть мигдаль, будуть споживати здорову їжу в цілому, мати менше жиру в організмі».