Експерти назвали продукти для оздоровлення легких
Гарбуз, перець, помідори, какао, сочевиця – це лише деякі приклади простих продуктів з ефектом оздоровлення легенів. Функцію органу покращують містяться в них певні поживні речовини.
На стан легенів можуть негативно позначатися загальні фактори, включаючи вплив сигаретного диму і токсинів навколишнього середовища. Крім того, з віком підвищується ризик розвитку астма, хронічної обструктивної хвороби легень (ХОЗЛ), процесів фіброзу.
Однак дослідження показали, що зміни способу життя, в тому числі дотримання раціону, багатого поживними речовинами, можуть допомогти захистити легені від впливу патогенних факторів, зменшити пошкодження легень, симптоми захворювань органу.
Завдяки своїм поживним речовинам деякі прості продукти особливо корисні для підтримки функції легень, оздоровлення органу, розповіли в його публікації експерти.
Буряк. Коренеплоди і зелень буряка багаті природними нітратами, поліпшують роботу легень. Нітрати допомагають розслабити кровоносні судини, знизити кров’яний тиск, оптимізувати поглинання кисню Було встановлено, що споживання буряка підсилює фізичну працездатність і функцію легенів у людей з ХОЗЛ та легеневою гіпертензією.
Перець. Даний продукт – один з найбагатших джерел вітаміну С, водорозчинного поживної речовини, що діє в організмі як потужний антиоксидант. Отримання достатньої кількості вітаміну С особливо важливо для курців, оскільки сигаретний дим виснажує запаси антиоксидантів. Кращим людям рекомендується щодня вживати додатково 35 мг вітаміну С в день.
Яблука. Дані досліджень такі: поїдання яблук пов’язано з більш повільним зниженням функції легень у колишніх курців, зменшеним ризиком розвитку астми, раку легенів. П’ять і більше з’їдених яблук на тиждень скорочують вірогідність розвитку ХОЗЛ. Це може бути пов’язано з високою концентрацією антиоксиданти в яблуках, включаючи флавоноїди, вітамін С, вважають наукові фахівці.
Гарбуз. Цей простий продукт дуже багатий каротиноїдами, включаючи бета-каротин, лютеїн, зеаксантин – всі ці речовини володіють потужними антиоксидантними, протизапальними властивостями. Наука констатує: підвищення рівня каротиноїдів в крові асоціюється з процесами оздоровлення легень у будь-якому віці. Особливо важливо отримувати достатньо каротиноїдів курцям.
Куркума. Дослідження показало, що активне споживання куркумину курящими людьми було пов’язано з більш високою на 9,2% функцією легенів у порівнянні з курцями, не вживають спецію.
Помідори. Їх присутність в раціоні зменшує запалення дихальних шляхів у людей з астмою, підтримує роботу легень при ХОЗЛ. На думку вчених, оздоровлення легенів сприяє каротиноїд лікопін, що міститься в томатах.
Зелений чай. Концентрований катехін чаю, епігаллокатехін галлат (EGCG), має антиоксидантні, протизапальні властивості, завдяки чому може гальмувати фіброз, що характеризується прогресуючим рубцюванням тканин.
Червона капуста. Простий джерело дуже великої кількості рослинних пігментів антоціанів, що захищають легені від застійних явищ.
Йогурт. Багатий кальцієм, калієм, фосфором, селеном. Згідно з дослідженнями, ці поживні речовини можуть допомогти підвищити функцію легенів, захистити від розвитку ХОЗЛ.
Ячмінь. Його антиоксиданти, флавоноїди, вітамін Е, також сприяють оздоровленню легенів, захищають від пошкодження їх клітини.
Сочевиця. Вживання в їжу багату на клітковину сочевиці може допомогти захистити легені від виникнення раку, ХОЗЛ. Крім клітковини продукт відрізняється високим вмістом інших речовин, що підтримують функцію легенів: магнієм, залізом, міддю, калієм.
Какао. Споживання какао корелює з більш низьким ризиком алергічних симптомів респіраторних захворювань, раку легенів. Цього медики бачать вплив речовин флавоноїдів, якими насичений продукт.